Alles wat je moet weten over digitale horloges  

 

Een digitaal horloge is een horloge waarbij de tijd niet met een klok met wijzers en een wijzerplaat wordt aangegeven, zoals bij een analoog horloge, maar enkel met cijfers. Vaak wordt meteen gedacht aan een model met LCD of LED scherm, maar de term digitaal slaat vooral op de manier van tijdsaanduiding. Digitale horloges zijn al veel ouder dan meestal wordt aangenomen. Het eerste digitale horloge dateert niet uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar werd al in 1890 ontworpen. Dit zakhorloge werkte uiteraard niet op batterijen, maar bestond uit papieren schijven met cijfers die met de tijd meedraaien.

BGD-501-1ER-casio-babyg.jpg

 

Voordelen van een digitaal horloge

Digitale horloges zijn erg nauwkeurig, vooral omdat ze meestal worden aangedreven door de quartz techniek. Dat houdt in dat de batterij een signaal naar het kristal stuurt. Het kristal geeft hierdoor een trilling per seconde door aan de computerchip die ervoor zorgt dat de cijfers op het display veranderen. Een digitaal horloge is in staat om ook zogenaamde complexe tijdsaanduidingen weer te geven. Dat wil zeggen dat niet alleen de uren, minuten en seconden kunnen worden aangegeven, maar ook aanduidingen als de datum, de zonnestand, een tweede tijdzone of een wekker behoren tot de mogelijkheden. Hierdoor is een digitaal horloge vaak multifunctioneel.

 

Digitaal of analoog?

Een veel gevoerde discussie onder horlogeliefhebbers is de keuze voor een digitaal of een analoog model. Meestal wordt gezegd dat de tijd een analoge klok makkelijk af te lezen is, maar toch kiezen veel mensen voor een digitaal uurwerk. Het verschil zit voor de meeste mensen vooral in de uitstraling van de horloges. Een analoge klok heeft een wat traditionelere uitstraling en een digitale klok ziet er wat moderner uit.

 

Retro jaren tachtig model

Digitale horloges zijn in de jaren tachtig erg populair geworden. Vanaf die tijd zijn er verschillende soorten stijlen ontwikkeld, die steeds afhankelijk waren van het modebeeld. De originele modellen uit de jaren tachtig zijn echter nog steeds populair en zijn tegenwoordig zelfs weer echt een trend. De dikke gouden of zilveren schakels met forse klokken passen goed bij de tegenwoordig zo populaire jaren tachtig-stijl. Casio heeft zelfs een speciale collectie horloges met retro digitale horloges in goud en zilver.

 

Digitale smartwatch

Erg in opkomst zijn de zogenaamde smartwatches. Deze horloges zijn als het ware een verlengstuk van je smartphone en tablet. Je verbindt via Bluetooth je telefoon of tablet met je smartwatch en zo kun je bijvoorbeeld meldingen van nieuwe e-mails of berichten op je horloge ontvangen. Het voordeel is dat je op de hoogte blijft van nieuwe berichten en mails zonder dat je je telefoon uit je zak of tas hoeft te halen. Daarnaast kun je ook bellen, apps installeren en gebruiken, foto’s maken en je agenda bekijken met je smartwatch.

 


 

Follow Us