Quartz horloges: een revolutionaire ontwikkeling  

Tegenwoordig is het heel normaal dat een horloge werkt op een batterij, maar dat is nog niet heel lang zo. De uitvinding van quartz horloges in 1969 zorgde voor een ware revolutie in de wereld van de uurwerken. Mechanische uurwerkjes werden voor die tijd altijd met de hand opgewonden. Een quartz horloge werkt op zo’n manier dat elektriciteit vanuit de microchip in de batterij een trilling veroorzaakt in het kristal. Die trilling stuurt vervolgens een signaal per seconde uit naar het tijdsmechanisme, waardoor het klokje gaat lopen. Dit maakt dat het de tijd zeer nauwkeurig wordt weergegeven, een quartz horloge heeft een afwijking van gemiddeld slechts vijftien seconden per maand. Een sterk magnetisch veld kan wel invloed hebben op het functioneren van dit soort uurwerk. Als je bijvoorbeeld in de buurt bent van medische apparatuur, elektrische boormachines of mixers, kan het horloge voor of achter gaan lopen of zelfs stilstaan. Als je weer uit de buurt van deze machines bent, doet de klok het weer normaal. Je kunt de tijdsweergave eenvoudig aanpassen door aan de staafjes aan de zijkant van het horloge te draaien.

 

De batterijen vervangen

Het grote voordeel van een Quartz horloge is dat je het klokje niet dagelijks hoeft op te winden zoals bij een mechanisch apparaat, omdat het op batterijen werkt. De batterijen gaan gemiddeld zo’n anderhalf jaar tot drie jaar mee en zijn dan aan vervanging toe. De meeste horloges lopen op batterijen die makkelijk te verkrijgen zijn in reguliere winkels. Op internet zijn een heleboel handleidingen en instructiefilmpjes te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een batterij zelf kan vervangen. Je kunt de batterij dus zelf vervangen, maar als je liever het zekere voor het onzekere neemt, kun je dit ook laten doen door een juwelier. Het voordeel hiervan is dat je garantie krijgt en dat de eventuele waterdichtheid van het horloge wordt gegarandeerd. Als je zelf aan de slag gaat om de batterij te vervangen, loop je het risico dat het misgaat en dan ben je misschien nog verder van huis omdat je geen garantie meer hebt.

NEW-High-Quality-BIG-Geneva-Metal-font-b-Watch-b-font-font-b-MEN-b-fontQuartz horloges in veel stijlen

Voor iedere smaak is er wel een quartz horloge te vinden. De analoge klok van dit soort uurwerk heeft een wat klassieke uitstraling, maar toch zijn er ook moderne en strakke uitvoeringen op de markt gebracht. Als je houdt van een nostalgische en traditionele stijl, kun je kiezen voor een lederen of metalen band van goud of zilver. Het horloge krijgt hierdoor een stijlvolle en elegante uitstraling. Met een siliconen of plastic bandje krijgt het horloge juist een eigentijdse en frisse uitstraling. Ook de soort wijzers, wijzerplaat en cijfers kunnen de stijl van het horloge bepalen. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is voor ieder wat wils te vinden. Als je kiest voor een Quartz horloge zal er zeker een model te vinden zijn dat goed bij je kledingstijl past en dat een mooie toevoeging is aan je outfit.

 

 

Follow Us